hoping!!

Thursday, 20 December 2012

My Durian Crepe..creepy maybe..haha..

Assalamualaikum..

Hari ni..saya dengan bangganya menyatakan yang saya telah berjaya menghasilkan sesuatu yang menjadi perbualan ramai.. apa..apa..apakah.. jeng2x..





Durian creepy..- -.'



@durian CREPE..


Haha.. rupa dia buruk skit kan.. tapi xpalah at least aku trykan.. ko ada?? yang ne ja yang bleh tahn rupa dia.. yang lain sangat2lah nazak..kesian.. first time kot.

Mesti ramai orang tertanya2x rasa diakan? Actually, sama ja dgn durian yang membezakan krim putar tu.. kalau letak aiskrim pun boleh kot.. ala macam lempeng.. bleh cecah dengan apa2kan.. cam susu, kari daging..hah.. cam2lah cumanya dalam dia durian..Jadi siapa yang minat durian dan nak cuba tu..gudluck lah ye..aku pun pening2 lalat waktu nak mula.. sebab resepi kat internet banyak sangat..xtahu nak ikut mana satu..last2. campur punya campur jadilah juga..walau x sesedap mana.. at least dapat rasa..kan..kan?? daripada beli.. org kata mahal.. kawan mak aku pun jual 10 ringgit 5 ketul..huhu.. baik beli 1 biji durian RM10..pastu masak sendiri bleh dapat banyak..kan..kan??..hehe.. 

so, all the best guys.. google dulu baru putus asa..hehe..^ _^



-Izzy-

Wednesday, 19 December 2012

Rasa ITU Rahsia..^ ^,

Assalamualaikum..
Hari ne rasa nak berjiwang sket..tak suka??..x apa..sekadar rasa yang x terungkap oleh lidah..




Tatkala aku melangkah..
langkahan ke sebuah dunia baru..
Rasa itu telah lama hadir..
Mengiringi imaginasi yg mungkin x terkecapi..
Terkesima dgn sepasang mata yg memerhati..

Ya, benar.
Begitu mudah rasa itu bertapak..
Tanpa perlu mengenali..
Tanpa perlu menyelidiki..
SIAPA di sebalik jasad pinjaman Ilahi..
Perasaan yg merobek-robek seketul daging
Yang rapuh dan hampir hancur..

Ternyata frasa 'berfikir sebelum bertindak' itu benar..
Ternyata HIDUP di dalam KOTAK itu indah..
Jasad itu telah dimiliki..oleh dua entiti..
Insan dan Tuhan..
Saat itu aku tersenyum sendiri..
Ternyata Egoisku menyelamatkan keadaan..

Namun..
Benar, seperti sangkaan..
Cinta remaja itu terlalu rapuh untuk bertahan..
terlalu naif untuk diduga..
terlalu ramai mata yg kurang senang melihatnya..
Ia akhirnya terbelah dua..

Kekecewaan yg datang memang sukar untuk dibendung..
Bisa terlepas kepada apa-apa jua yang ada di muka bumi..
mungkin tumbuhan..mungkin jua haiwan..
ataupun mungkin kepada sesuatu yang lebih berteknologi..
Tapi AKU menang dalam pilihan..
Sebuah luahan yg mash segar dalam ingatan..

KECEWA..SUKA @ MARAH..
Rasa yg x mungkin terpampang di wajah..
semua itu rahsia..Hanya Tuhan yang tahu..
'Perasaan itu hanya perlu tahu kawan..tidak semestinya untuk memiliki'
Kata-kata sadis yg mungkin terluah tanpa 100% kesedaran..
Sebuah sindiran buat seketul daging dalam genggaman..
Yg pada hakikatnya seperti memanah dgn sasaran -DIRI-..

Manusia??
Memang senang makan..
susah untuk berhenti..
Makanan yg lazat buat fikiran entah ke mana..
buat akal berlari untuk seketika..

Jasad itu..
satu-satunya IMPIAN yg menjadi nyata..
Apa telah terjadi..
Apa yg telah diminta pada TUHAN..
Wujudkah magis untuk mengadakan sesuatu yg terbina dulu??
Itu semua tetap rahsia..
Rahsia yg Maha Kuasa..

Jasad itu
satu-satunya IMPIAN yg telah dilepaskan..
Sebuah Tahun Tuah buat seseorang yang dalam kesamaran..
Pendirian melebihi segalanya..
tersilap langkah..buruk padahnya..
Biarlah RASA itu menjadi RAHSIA..
kerana Jalan di depan masih panjang..
Apa kau pasti tiada yg datang menghalangi..
apa kau pasti dugaan besar MAMPU kau tempuhi..
sedang semangkuk nasi belum MAMPU kau beli..
Keluarga sendiri??
Masih belum mampu kau SAYANGI..
Apalagi Penciptamu yg HAKIKI..


*Lepaskanlah apa yang perlu dilepaskan.. terkadang kata hati itu benar.. mungkin Dia hanya diutuskan sementara sebagai perantara agar kau kecewa dan akhirnya kembali MENCINTAI cinta yang jauh lebih suci..Berbahagialah.. pasti ada yg mendoakan..pasti ada yg melindungi.. Suatu Hari Nanti..^ ^,

Sunday, 16 December 2012

Ajaibnya Al-Quran..Indahnya Islam..^ ^,

Assalamualiakum..

Hari ni aku nak kongsi pasal apa yang aku dapat daripada pembacaan aku..
Majalah ne bagus dan berguna sangat untuk mereka yang selalu bertanya..menyoal..ada pertanyaan..tertanya-tanya..dan segala bagai bentuk persoalan..huhu..

Dan nama majalah yang aku baca dan aku maksudkan ialah..dumdudmdudmdum( Drum roll please)..hehe..
ialah.. majalah...


SOLUSI!! ini hasil carian google..koleksi aku tak sebanyak ne..huhu..
Sebenarnyakan..honestly aku baru berjinak-jinak dengan buku ne..huhu.. dulu aku slalu tengok orang baca..orang cakap..orang gosip jew..dan skarang baru turn aku plak beli..huhu.. dan aku baru ada satu buku ne..


tadaa.. yang ne punya edisi 47..huhu..

best tau buku ne.. gerenti tak rugi beli.. kalau tak tahu nak tanya mana.. jawapan banyak dalam buku ne.. tapi xdalah plak pasal gosip2 artiskan.. namanya pun tulisan agama.. pasal kemashalatan masyarakat tentang agama islamlah..huhu.. kalau gosip2 tu..cari buku mangga ke..remaja ke..haha..

Balik pada topik..
Dalam aku bosan2..aku pun bacalah balik buku yang aku beli dua tiga bulan lepas ne. selak punya selak.aku jumpalah topik yang menarik lagi mententeramkan hati dan membenarkan serta mengukuhkan kepastian tentang islam agama yang suci.. Sesiapa yang ada buku ne..sorilah ya buang masa korang tulisan aku.. huhu..cuma nak kongsi.. topik tu mukasurat 92 dan 93 dan tajuknya adalah..

'Saintis Perancis Mengakui Kebenaran Al-Quran'
(nukilan Dr.Farhan Hadi Mohd Talib)

hah..pa macam..samakan tajuk entri blog aku kali ne dengan buku dia.. dan kisah camana 'dia',saintis perancis tu  boleh percaya cam2 berbunyi begini..

Ada sorang Doktor dan saintis Perancis terkemuka pada era 70'an dulu yang bernama Dr. Maurice  Bucaille.. Dia ne terkenal sangat masa tu..apa yang buat semua orang terkejut waktu tu ialah pabila dia telah menulis satu buku yang bertajuk 

'The Bible, The Quran and Science'

nelah buku tu..(rasa cam nak beli plak).. 

hah..inilah yang menggemparkan dunia pada masa tu..penulisan ni berkisarkan tentang perkaitan ilmu sains dan apa yang terdapat dalam Al-Quran..

Camna mulanya dia tulis buku ne?.. hah gini ceritanya..

Pada suatu hari..(aku cerita cara akulah ye).. pemerintah perancis yang bernama Francois Mitterand pd taun 1975 buat tawaran pada kerajaan Mesir untuk buat kajian tentang Firaun Ramses 2..Sebab waktu tu Perancis mang terkenal sangat pasal dunia pengkajian ne..(lepas tu diangkut lah mumia tu ke perancis dari Mesir..guna kapal terbang atau helikopter..tu aku tak pasti..hehe..)

Dipendekkan cerita. Dr.Maurice dibagi amanah jadi ketua utk kajian tu.. time org lain tengah sibuk pkir camana nak make sure Jasad Firaun tu  last longlah kan..hehe.. bhasa rojak..tapi dia lain plak.. dia nak kaji camana Firaun tu mati..ala..cam CSI tu.. hehe..(maybe dialah faktor pembikinan filem CSI tu )..:p
Kaji punya kaji.. akhirnya dia pun dapat tahu yang Firaun tu mati lemas.sebab dia jumpa butiran garam pada badan Firaun tu..Dia pun dengan bangganya bentanglah laporan dia pada suma orang..dia ingat dialah orang pertama yang tau camana firaun tu mati.. sampai2 banyaklah anugerah dia dapat..antaranya..

1.Le prix Diane Potier-Boes( pandaikan aku tulis perancis..hehe..).
2.Acedemie Frantaise..dan etc..

malas nak tulis..gpun bhasa perancis gak.. x paam punkan..hehe.. Tetiba di suatu hari.. Kawannya cakap kat dia..'jangan yakin sangat kawan.. Orang Islam dah lama tahu camana firaun mati'..
Dia pun tak puas hatilah kan sebab dia rasa dia duluan taukan.. tetiba kawannya yang lain plak cakap..
'Dalam Al-quran kitab orang islam  ada tulis camana Firaun ne mati'..

Hah..pastu dia terfikirlah..betulkah..dia duduk depan Firaun tu..dia fkir2. dia bingung..mumia yang ada depan dia dijumpa taun 1898..x sampai pun 100 taun.. sedang Al-Quran wujud 1000 taun yg lalu..hmmm... pastu dia fikir lagi.. logikkah firaun depan aku ne Firaun zaman nabi Musa.. logik kah Nabi Muhammad tau hal ini sedangkan perkara tu berlaku sebelum  Al-Quran diturunkan..hmm..(aku yg membaca pun bingung sekali)..
Abis dah kajian tu..lepas dibaiki, mumia tu pun dihantar pulang..Gara-gara tak puas ati punya pasal.. dia pun ikut seminar yang diadakan oleh pakar-pakar Perubatan Islam diArab Saudi..dalam majlis tu dia tanyalah kat dorang.. 'saya dapat tahu firaun mati lemas pastu dia diselamatkan..tapi org kata dalam Quran dah ada lama dah..btul?' (maybelah, ayat dia mcm nekan..)..  Jadi dipendekkan cerita lagi..Seorang Pakar Muslim tampil lalu membacakan Surah Yunus ayat 92 yang bermaksud..

'Pada hari ini, Kami selamatkan badanmu(keluarkan dari air laut setelah mati lemas) supaya kamu dapat dijadikan pengajaran bagi umat seterusnya.(Ingatlah) sesungguhnya kebanyakan manusia lalai daripada memerhati dan memikirkan) tanda-tanda kekuasaan Kami.'

Lepas dengar ja apa yang pakar perubatan Islam tu baca..dia terus yakin yang ayat tu bukan dari Manusia tapi dari Tuhan. Hah, dari situlah dia tulis buku 'The Bible, The Quran and science tu'.

Ramai yang cakap yang dia dah memeluk agama Islam sebab nama barunya Dr.Yahya Maurice Bucaille..tapi dia sendiri tak hebahkan tentang tu sebab dia ingin dikenali sebagai ahli akademik supaya penulisannya diterima secara terbuka oleh setiap lapisan masyarakat.. The End..

Aku selitkan sekali Video camana perjalanan cerita ne yg orang upload di Youtube.. korang bukalah sendiri ya..




Sekian..Wassalam..Wallahu al'am...




Thursday, 13 December 2012

Invisible by Taylor Swift Lyrics



Guess this song also my BLOG THEME SONGS..hha..^ ^,
have a nice day..

First End Year GiveAway!!

Assalamualaikum..

Attention!!
saya join GiveAway.. join JOM..^ ^,


Link dia ne..

http://nurizzati0920.blogspot.com/

Tarikh tutup: 31 disember 2012..

Tuesday, 13 November 2012

Jalan2 ke DAMAI EKO RANCH :)

Assalamualaikum..

Archum..(bersin skit).. penuh sawang dah blog nikan.. haha.. skang nak update skit..hhe..
Agak sibuk dua tiga menjak ne.. pelajarlah katakan..:)

nak dijadikan cerita.. setelah cuti menjengah tiba..
10/11/2012..
Aku bangun dari mimpi yang lena di awal pagi..





seperti mana2 remaja lain di dunia..(rasanyalh) Aku pun buka lah muka buku..
tengok sini..tengok sana.. boring2x trus buka blog plak.. scroll2x..huhu..
tetiba krek.. mak aku kluar bilik.. duduk sebelah aku.. tegk apa aku buat..tetiba suruh aku cari tempat memancing..Buka2x..boring ne..hha.. aku pun cari lah port mancing kat sabah bumi tercinta ne.. trus taip
Tempat memancing di ranau sabah..tup2 trus kluar DAMAI EKO RANCH..
aik x pernah pun dengar,...brapa lama dah aku tinggal di sabah ne..hhe.. jelas2 xtau isu semasa..:P
http://www.damaiecoranch.com.my/ hah.. tgk kat sini jelah..

Dan setelah itu tanpa disangka2 memang slalu tak terjangka pun..mak aku cakap..
"nah, cepat ko mandi pigi kita sana skrang!:

Aku: skrang??..(btul2 tanpa perancangan..huhu..)

-kalo ikutkan tempat tu adalah beberapa ratus kilometer dari tempat aku..naik kereta adalah dalam 3 jam gitu-

Waktu tulah kemas barang.. xtau nak tido mana nanti.. main jalan ja..main kemas ja..hhe..
pastu dlam pukul 10 gtu kami pun betolak..

Dah sampai ranau, ada problem plak..tak tau mana tempat ne brada.. trus kol number dia.. receptionist tu pun kasitau selok beloklah.. pusing punya pusing tak jumpa gak.. jadi kami pun berenti tanya penduduk setempat..last2 rupanya kena masuk jalan ke PORING (kawasan pelancongan kolam air panas sabah)
La.. knpa xbagitau awal2.. rugi minyak..hhe..

So cadangan untk DER.. buatlah SIGN BOARD besar..rugi tak promote..tempat korang cantik..:)

susah skit nak temui jalan ke sana sebab xda sign board pun kat luar jalan..jadi sangka simpang ke sana ada kat tepi2 jaln.. huhu.. rupanya masuk dlam lagi..jadi untuk yg merancang ke sana.. masuk laluan ke poring ya..pastu pandai2lah cari..tanya penduduk tempatan ke..:P..setelah beratus2 minit pusing2...
 Akhirnya kami sampai.. (^ ^,)
tu dia.. Apeng yg excited..hhe..

aku dah sampai..:) -ni gambar wak2 nak plg,2lah sedih semcm-


Sampai2x ja kami trus buat apa yang diniatkan sebetulnya iaitu....

MANCING!!


Opss.. yang kecik tu tak mancing.. cuma tgk ja.. berat sangat joran tu..haha.. tak terangkat.. aku? of course..mancing..huhu..

kalau kat tempat ne..bole memancing suka hati ja..asal bayar..hhe.. harga untuk memancing seorang RM5.00..sampai 5.30 dari pertama kali datang..x kiralah jam brapa pun..murahkan?? pastu umpan pun dibagi free..kami dapat satu talam tau..huhu..ne dia..
Anis ckp cam batu..ye ke..haha..

maybelah tapi kalo pegang lembut gak..cam baja.. mati2 ingat cacing yang bikin umpan..skit taknak mancing..haha..Alhamdullilah baja je.. .Lama tau nak dapat ikan ..aku dengan mak aku siap ckp2 lagi..eish xda ikan mungkin..haha..tuptup.. orang yang kerja  tu pun mancing..

dia nak buktikan..(celupar mulut kami..hhe)

Dan Dia..

dapat ikan..malu siot..haha..

Dia siap nak bagi kami..(eleh perlilah tu) huhu..xdalah dia mahu bagi ikhlas kot..terkejut kami.. bukankah kena bayar..orang tu bilang.. 'xlah bule jugak tu kalo nak free.'.(ayat ini tlah diubah suai sedikit)..haha..tapi serius dia nak bagi.. huhu..kami xda tempat nak simpan..ingatkan nak pelihara tapi jauhkan..jadi kami cakap kat dia lepaskan jalah..sayang gak..cantik ikan tu..huhu..

jadi disebabkan dia dapat..kami pun bersemangat untuk memancing (walau tahu x bole bw balik.. asal mancingkan??..haha..)

 aku pun nak taip yang aku adalah dalam kalangan yang bertuah..sebab aku....

ok..gambar x brapa jelas..edit pun tak makn..haha..
tapi hua2 aku dapat ikan..DAPAT..

Ada orang yang dah lama mancing tak pandai dapat2..xphalah xda rezeki kot..hhe..

 kalo kat DER ne, kalo dapat ikan nak masak atau bawa balik kena timbang dulu..harga?? ne hah..

kliklah ek..kalo x nampak..


tapi aku ne baik..(padhal xda tempat nak letak..haha..) jadi aku pun lepaskanlah ia kembali ke laut..opss ke kolam buatan tu..hhe..

Btw kat sana bukan mancing je boleh..ada boating, flying fox, jungle trekking,paIntball inddor games cam memanah, pool, dart..atau bole gak berenang..huhu..

Ingatkan nak boating tapi xda plak hari tu..huhu.. dah ada orang sewa bawa bot tu lari..haha.. jadi aku pun pgi9 memanah..
pastu aku naik 


TREE HOUSE..

tapi tak mcm tree house sanagt bab xda atap..hhe..(byk je komen) buatlah sendiri..hhe..) yg best pasal ne..x payah bayar.hehe.. pastu boleh..

MELAKAR!!

hehe.. eh bukan aku ja yg buat tau.. mungkin memang tujuan pokok tu untuk dilakar..

tgk..sian tu pokok..hhe..

tapi aku dah mnta izin jugak..hhe..aku lakar..

nm klas lama aku untuk mengimbau kenangn lama..:)



Dan aku lakar ne..
current klas..:)


huhu.. penat melakar..adik aku pun ikut sama
ececeh..xda yg terlakar pun..x cukup kuat..hhu..


pastu dah nak balik.. xda apa lagi boleh buatkan..huhu..boating pun xda..nak boating.. nanti datg lagi..
ne gambar2 kat sana..

tempat main futsal..

dormitory

bangunan utama (register, tempat makan,bilik2x)

tempat main paintball..



banyak lagi..tapi malas dah nak upload..huhu.. yang penting kami dah kikis kenangan kat sana..dan kami dah bawa sesuatu dari sana..KENANGAN dan..

tak nampakkn.. kecik sangat..kami bawa dia balik.. namanya DAMAI.. free je..hehe..

Klah..samapai sini ja post kali ne.. nanti sy post tempat lain plak kalo ada keinginan untuk menaip..
Lewat dah..Selamat bercuti..Assalamualaikum..(^^,)...































Saturday, 13 October 2012

Don't Forget [Baek Ji Young]

video


English Translation...:)

We had loved each other,
But we're separating now,
Although we're under the same sky at different places,
Please do not forget me

When the cold wind brushes against my fingertips,
I am able to hear the sound of your laughs,
I cry again because I'm lonely,
Because I miss your two eyes which reflected me,
The words I wasn't able to say,
Because my lips had frozen

We had loved each other,
But we're separating now,
Although we're under the same sky at different places,
Please do not forget me

The words I wasn't able to say,
Because the tears covered my mouth

We had loved each other,
But we're separating now,
Although we're under the same sky at different places,
Please do not forget me

Do you know who
the person who had to let you go,
As they clutched their heart?

That person is me,
Please love that person

We had loved each other,
But we're separating now,
Although we're under the same sky at different places,
Please do not forget me



--

The lyrics in Korean are much more beautiful because:
1. my translation skills are deteriorating
2. they're quite poetic in terms of structure
Although we're under the same sky at different places,
Please do come back one day...


Lama sudah x share apa2...tup2x share lagu korea plak..hehe.. jiwang sekejap..enjoy!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...